Baan

Vaarregels, weer en fairness

Bosbaan Amsterdam

De Bosbaan in Amsterdam, het walhalla van het Nederlandse roeien.

De Bosbaan beschikt, inclusief de oproeibaan, over 8 roeibanen. 6 van de 8 banen worden gebruikt voor wedstrijden. Welke banen dit zijn bepalen we aan de hand van het weer, om de wedstrijden eerlijk en veilig te houden. Dit noemen we Fairness.
Voor de 500 meter-blokken gelden andere vaarregels dan voor de 2000 meter-blokken.

VAARREGELS

500 meter-blok

wedstrijd op banen 1-6

Wedstrijden worden gestart in de banen 1 t/m 6.

Oproeien naar de start doe je tot de 1000 meter in baan 0. Dit is de baan aan de zijde van de finishtoren. Als er een wedstrijd aankomt moet je ruim (250 meter) op tijd laten lopen. Het is verboden om tijdens het in- of uitroeien mee te varen met een wedstrijd.

Warmroeien is toegestaan tussen de 0 en 1000 meter. Hier roei je in baan 0, 1 en 2 in de richting van de 0 meter, richting de finish roei je in de banen 5, 6 en 7. Roeien in de banen 3 en 4 is te allen tijde verboden. Deze banen dienen uitsluitend haaks overgestoken te worden.

Oplijnen voor de start gebeurd 10 minuten voor de start, tussen de 1250 en 1500 meter. De voorstarter legt je klaar in de baan waarin je je wedstrijd gaat varen.

Uitroeien doe je door naar de start te roeien in baan 0, op de 1250 meterlijn steek je haaks de baan over en dan roei je terug naar de finish in baan 7.

2000 meter-blok

wedstrijd op banen 1-6

Wedstrijden worden gestart in de banen 1 t/m 6.

Oproeien naar de start doe je in baan 0. Dit is de baan aan de zijde van de finishtoren. Als er een wedstrijd aankomt moet je ruim (250 meter) op tijd laten lopen. Het is verboden om tijdens het in- of uitroeien mee te varen met een wedstrijd.

Warmroeien kan tussen de 250 en 1250 meter in de banen 3 en 4. Je mag niet in de banen 1 en 5 tot en met 8 roeien. Deze banen dienen uitsluitend haaks overgestoken te worden.

Oplijnen voor de start gebeurt 5 minuten voor de start, tussen bij de 0 en 250 meter. De starter roept je op om naar de baan te komen waarin je je wedstrijd gaat komen.

Uitroeien is toegestaan tussen de finish en de 1500 meter in de banen 6 en 7. Bij het rondmaken op de 1500 meter steek je haaks de baan over.

Overtredingen van de verkeersregels kunnen bestraft worden.

Trainen gedurende de wedstrijden is niet toegestaan. Er geldt een vaarverbod vanaf 30 minuten voor de start van de eerste wedstrijd, tot na de finish van de laatste wedstrijd. Ook is het niet toegestaan om in de pauzes te trainen of om de boot over te roeien naar de Nieuwe Meer.

Weer

Wat te doen bij bepaalde weersomstandigheden?

Groen

Er zijn geen bijzonderheden.

Geel

Er kunnen mogelijk bijzonderheden ontstaan. De weerssituatie wordt intensief gemonitord. Er kunnen maatregelen volgen, hou de website en socials in de gaten.

Oranje

Er zijn bijzonderheden die direct van invloed zijn op het tijdschema en/of voortgang van de wedstrijd, kijk op de website of onze socials voor meer informatie.

Rood

Dagdelen worden afgelast.

WAT IS FAIRNESS?

Bij elke wedstrijd is het belangrijk dat alles eerlijk en veilig gaat. Vandaar dat er bij het roeien het begrip ‘Fairness’ in het leven is geroepen met het daarbij behorende ‘Fairnessprotocol’. In dit Fairnessprotecol staat wat te doen als het weer slecht(er) wordt, wanneer er (te) weinig inschrijvingen zijn of wanneer het weer wedstrijden oneerlijk maakt doordat de weersomstandigheden per baan te veel verschillen.


De algemene regels voor veiligheid en eerlijkheid zijn te vinden in het Reglement voor Roeiwedstrijden. Het Fairnessprotocol dat wij opstellen voor de DIYR is een aanvulling daarop en bevat conform artikel 33.9 RvR de praktische uitwerking ervan.

Het Fairnessprotocol voor de DIYR wordt op deze pagina gepubliceerd in aanloop naar de wedstrijd.