Recreatieve/tour/fun/regio/ jeugdroeier, wat ben jij?

Op jouw roeivereniging heet je jeugd-, regio- of recreatieve roeier. Of misschien heeft jouw roeien niet eens een naam. Op de DIYR noemen we dat “Junioren Competitieroeier”!

In dit bericht lees je wat Junioren Competitieroeier inhoudt, en in welke velden jij kunt gaan starten!

Junioren Competitieroeier

Je bent een Junioren Competitieroeier als je tussen de 10 en 18 jaar bent en (nog) niet meedoet aan nationale wedstrijden. Op de DIYR is voor Junioren Competitieroeiers een hele nieuwe wedstrijd ontwikkeld: Op de Bosbaan race je de “broken 2k”: eerst 1000m en na een adempauze nog eens 500m. 

Uitgeschreven nummers

Ervaren roeiers kunnen starten in de 1x, 2x, 4* en 8+. Deze nummers zijn verdeeld over de zaterdag en zondag. Ben je minder ervaren dan kun je zowel op zaterdag als op zondag starten in de C4*.

Bekijk hier de uitgeschreven nummers.

Jongens, Meisjes en Open?

Hier staat J staat voor jongens, M staat voor meisjes. Daarnaast zijn er ook “Open” velden uitgeschreven. Dit zijn velden waar zowel jongens en meisjes in één ploeg mogen zitten. Hierbij maakt het niet uit hoeveel jongens of meisjes er in deze boot zitten. Dit is omdat in deze “open” velden het makkelijker is om grote ploegen samen te stellen.

In het kader met de leeftijdscategorieën 2021 zie je in welke categorie jij valt.

Waarom dan Junioren Competitieroeier?

Dat heeft te maken met de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Hierin staat dat alle roeiers tot en met 18 jaar oud “Junioren” genoemd worden. “Competitieroeier” is een begrip dat al bestaat voor studenten en is bedoeld om er voor te zorgen dat de betere wedstrijdroeiers niet mee gaan doen aan deze wedstrijden, waardoor de wedstrijd oneerlijk zou worden. Voor de DIYR heeft de KNRB dit samengevoegd tot dit nieuwe begrip: “Junioren Competitieroeier”. Hiermee worden alle roeiers tot en met 18 jaar oud bedoeld die niet deelnemen aan nationale wedstrijden.

Ben je geen junioren meer, dan kun je wel meedoen in de SB (Senioren B) competitievelden. Senioren B zijn alle roeiers tot en met 23 jaar.

De term “Junioren Competitieroeier” is speciaal voor de DIYR bedacht!

Leeftijdscategorieën 2022

HSBDSBgeboren in 2001 of later
J18M18geboren in 2005 of later
J16M16geboren in 2007 of later
J14M14geboren in 2009 of later
J12M12geboren in 2011 of later
J10M10geboren in 2013 of later