Nieuw programma op de DIYR 2024!

De DIYR heeft voor 2024 een vernieuwd programma! Na 3 jaar hebben we veel ervaring opgedaan met wat goed gaat, maar ook met wat nog beter kan. Daarnaast begint het programma van de DIYR al aardig vol te raken. Wat vraagt om een slimmer en effectiever programma. Na de strijd met de elementen in 2023 (als wier ook tot de elementen gerekend mag worden) was het tijd om ons programma robuuster te maken. Toen we met dit nieuwe programma bezig waren, verzonnen we nog iets nieuws: de open heats.

Blok 12000-meterVoorwedstrijden
Blok 2Broken2kHeats
Blok 32000-meterFinales
Blok 4Broken2kHeats
Blok 52000-meterHeats
Blok 62000-meterOpen heats

Wat verandert er?

Robustere blokindeling

Op de 2000-meter zijn alle finales in blok 3 en alle voorwedstrijden zijn in blok 1. Zo wordt het programma betrouwbaarder:

In het oude programma was er een pauze die de finales van het ochtendblok en de voorwedstrijden van het middagblok uit elkaar moesten houden. Hierdoor verloren we kostbare starttijd.

Vanuit de selectie van de Coupe de la Jeunesse is de wens uitgesproken om alle selecterende races vroeg op de dag te houden.

Maximaal 3 keer starten

Nadat in 2023 roeiers zelfs met de hitte van 37 graden nog vier keer per dag een race voeren, gaan we het aantal startmogelijkheden per roeier terugbrengen naar maximaal drie keer per dag. De DIYR adviseert om twee keer op één dag te starten.

Nieuw: Open heats

We bouwen de open 8+ uit tot een niet format met open velden in de twee, vier én acht. Blok 6 wordt zo het finalefeestje van een mooie dag roeien. Zowel wedstrijdroeiers als competitieroeiers kunnen in dit veld meedoen. 

Wat verandert er voor de 2000m wedstrijden:

Het programma voor wedstrijdroeiers is compleet veranderd en wordt daarmee betrouwbaarder. Maar betrouwbaarheid gaat ten koste van de flexibiliteit. Met name voor M18- en J18-roeiers vervallen er mogelijkheden om verschillende nummers te combineren op een dag. 

De open velden in de twee en vier van blok 6 zijn o.a. bedacht om het vervallen van verschillende startmogelijkheden op een dag te compenseren.

  • Vanaf 2024 worden alle finales in blok 3 geroeid, velden met 7 of meer inschrijvingen krijgen een voorwedstrijd in blok 1
  • Alle heats zijn uitgeschreven in blok 5 (skiffs, M16 8+, J16 8+).
  • De skiff kan alleen nog maar gestart worden op een van de twee dagen.
  • Alle ej-velden wisselen van dag om het delen van tweetjes tussen jongens en meisjes mogelijk te blijven maken in blok 1 en 3.

Wat verandert er in de Broken2k

In de opzet van de Broken2k verandert niets en deze races blijven in blok 2 en 4. Wel is er bij sommige velden het een en ander veranderd. Ook is het programma opnieuw opgebouwd om het slimmer te maken.

Alle competitieroeiers kunnen ook mee doen aan de open velden van blok 6.

  • Alle C4-velden worden open velden. Zo hebben verenigingen meer flexibiliteit in het samenstellen van ploegen en hopen we op vollere velden.
  • Sommige velden zijn van dag gewisseld om zo de grote velden beter over de beide dagen te verspreiden.
  • De velden voor de jongste roeiers zijn aan het einde van het blok geplaatst waardoor eventuele uitloop wordt opgevangen door de pauzes die nodig zijn voor de ombouw van de baan. 

Nieuw: open heats in de twee, vier én acht!

We gaan de DIYR nog leuker maken met “open heats” in blok 6. Na de introductie van de open 8+ in 2023 bouwen we door met open velden in de 2x, 4x en 4*. Deze races worden verroeid in Blok 6 als finale van de wedstrijddag. 

Aan de open velden mag iedereen meedoen. Er zijn geen beperkingen in het maken van ploegen, zolang de roeiers maar jonger dan 23 jaar zijn. Maak met jouw vereniging een acht, roei samen met je broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje, probeer je eerste wedstrijd over 2000-meter of start gewoon nog een keer in jouw super snelle ploeg!